Zomer 2020: tijd voor loopbaanreflectie

07-07-2020

Eindelijk zomer! Genieten van vrije tijd, lange zomeravonden en zelfs een reisje misschien. Maar bovenal tijd om even weg te zijn van de hectiek van je dagelijkse leven. Net daarom is deze periode een ideale moment om te reflecteren over jezelf en je loopbaan.

Laat ons zeggen, even de balans opmaken. Waar sta ik én waar wil ik staan. Misschien voelt de zelfreflectie niet altijd even leuk. Want je kan ontdekken dat je eigenlijk niet meer tevreden bent in je job. En dit ontdekken, wil eigenlijk ook zeggen dat je ermee aan de slag moet. En dat vraagt dan weer doorzettingsvermogen en de nodige durf.

Waarom is loopbaanreflectie zo belangrijk?

Er zijn veel voordelen aan verbonden als je even stilstaat bij jezelf en je loopbaan:

 1. Je spot onaangename verrassingen voor ze zich voordoen.
 2. Je neemt het heft in eigen handen, waardoor je niet dreigt vast te roesten in je job.
 3. Je kan bevestiging geven aan jezelf dat je in de juiste job én bij de juiste werkgever zit. Even een check zodat je voor jezelf weet dat alles ok is.
 4. Je voorkomt dat je het te ver laat gaan en vanuit een zeer negatief gevoel op zoek moet naar een nieuwe job.
 5. Je kan voor jezelf bewuste keuzes maken, ook in je job, om bepaalde klemtonen te leggen zodat je meer werkplezier ervaart.

Hoe doe je dat dan? Reflecteren over je loopbaan?

Met deze tips help ik je vooruitkijken op een nieuw werkjaar, nog voordat je weer opgeslorpt wordt door de drukte van alledag.

 • Doorloop dit lijstje van reflectievragen. Dit kan je op jezelf doen. En als jouw antwoorden overwegend positief zijn, heb je een bevestiging dat alles ok is.
 • Maak eens opnieuw jouw CV op. Zet onder jouw werkervaring ook telkens enkele successen die je geboekt hebt. Schrijf er één slagzin in om te beschrijven wie je bent en waar je voor staat. Hoe vind je jouw CV? Schreef het vlot of moest je zoeken naar voorbeelden? Ben je er trots op?
  Schrijf vervolgens een vervolg op jouw CV hoe deze er volgens jou zou moeten uitzien in 2025. Vul je werkervaring aan, jouw talenten en vaardigheden, studies, ... Alles waar jij van hoopt dat ze in 2025 realiteit zijn. Dit op zich is al een actieplan voor jezelf.
 • Maak een top 5 van het afgelopen werkjaar rond bijvoorbeeld leukste momenten of trotse momenten. Hoe gemakkelijk of moeilijk gaat dit? Wat wil dit dan zeggen over je job?
 • Surf eens naar VDAB Loopbaanbegeleiding. Heb je in de zomermaanden tijd? Heb je €40,- om te investeren in jezelf? Dan is loopbaanbegeleiding zeker te overwegen. Tijdens de 4 uur coaching die je krijgt, kan je rekenen op professionele ondersteuning om de loopbaanreflectie zo sterk als mogelijk te maken. Én om samen te werken aan een persoonlijk ontwikkelingsplan.
 • Ben je benieuwd naar wat Strokkur hierin voor jou kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op. Ook in de zomermaanden sta ik klaar om te spiegelen en te sparren over je werk en je toekomst.