Voodoo eens je baas

12-03-2018

Heb je al eens last van een dominante baas? Komt je baas agressief uit de hoek? Maak er dan gewoon een voodoopopje van en leef je lekker uit!

Onlangs las ik een Canadese wetenschappelijke studie van de Wilfrid Laurier University in Ontario. De studie toont aan dat - wanneer je onrechtmatig behandeld wordt door jouw baas - je een natuurlijke reactie voelt om dit te vergelden.

Maar we zijn goed opgevoed en vergelding is niet netjes.
Dus is het onderzoeksteam op zoek gegaan naar alternatieven om de negatieve gevolgen van dergelijke gedrag te verlichten. Ze stelden dat symbolische vergeldingsacties ook het negatieve effect van onrechtmatig leiderschap verlichten.

Eén van die symbolische acties is de voodoopop. In het beschadigen van de voodoopop die de leidinggevende vertegenwoordigt, vonden ze algemene steun voor hun hypothese.

En natuurlijk spreek ik wetenschappelijk onderzoek niet tegen. Maar ik ben van mening dat verborgen agressie niet de juiste manier is om een langdurige professionele relatie op te bouwen. Niet met jouw baas en niet met de organisatie waar je voor werkt.

Versta me niet verkeerd. Ik zie zeker het nut in van de voodoopop. Zeker om jouw onmiddellijke emotionele gevoelens een plaats te geven. Maar bijdragen aan een gezonde werkrelatie? Ik denk het niet!

Je moet trouwens niet ver zoeken voor alternatieven met eenzelfde effect. Zo stel ik voor om:

  • je woede er letterlijk uit te boksen zowel fysiek als verbaal
  • Eens lekker high te worden! Niet van drugs natuurlijk. Gewoon door een simpele ademhalingstechniek. Je wordt een beetje duizelig en tegelijk een stuk rustiger. Het veroorzaakt een 'natural high gevoel'.

Deze tips hebben één ding gemeen: ze verminderen de negatieve gevoelens die je op dat moment hebt ten aanzien van een persoon of een situatie. Maar je moet goed beseffen dat agressie een teken van onmacht is. Er is iets in je werk of in je privé waar je niet tevreden over bent en waarover je geen gevoel van controle hebt.

Ik vind het belangrijk dat je zoekt naar de echte oorzaak. Vaak zijn het er zelfs meerdere die leiden tot een algemeen gevoel van onmacht.

Ons advies is om je gerust uit te leven op de voodoopop. Eens je weer tot rust gekomen bent, is het tijd om je leven weer in eigen handen te nemen. Alleen dat vermindert effectief het gevoel van onmacht. Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Neem een loopbaanbegeleider onder de arm die samen met jou op pad gaat om de problemen te identificeren en aan te pakken. De loopbaanbegeleider zal je helpen om je leven vanop een afstand te bekijken en alles op een rijtje te zetten.

Wil je meer weten over onze aanpak? 
Geef ons een seintje, en wij nemen snel contact met je op.

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan onder je netwerk.