7 tips voor de 50+ die werk zoekt

27-10-2017

50 plus zijn en zonder werk vallen. Sowieso een bittere pil, en bijkomend merk je al heel snel dat het vinden van een nieuwe job geen evidentie is. 

En ik ga er ook geen doekjes omwinden. Er zijn best wel wat vooroordelen en clichés die je zal tegenkomen. Voorbeelden zijn:

 • 50+ is duur
 • 50+ is weinig flexibel
 • 50+ kan niet mee in het digitale tijdperk
 • 50+ heeft een hoger ziekteverzuim

Vooroordelen zijn soms moeilijk weg te werken. Je hierop focussen kan net het tegengestelde effect geven. Word dus niet kwaad of moedeloos, maar neem het heft in eigen handen. Ik geef je alvast tips over hoe je met kleine aanpassingen in jouw cv, digitale voetdruk en imago met succes de arbeidsmarkt op kan gaan.

 1. Het begint al bij jouw cv. Waar nog te veel mensen een chronologisch cv opmaken, moet jij een ervaringsgericht-cv opmaken. Een te lang cv vol met data en titels, leest niet aangenaam. Zorg dus dat je ervaringen in het oog springen. Maak duidelijk welke  uitdagingen, moeilijkheden, mislukkingen en oplossingen je bent tegengekomen tijdens je loopbaan. Zorg ervoor dat je de juiste zaken in de verf zet voor die specifieke vacature.
 2. De zoektocht naar een nieuwe job kan enige tijd in beslag nemen. Zorg ervoor dat dit geen 'nutteloos' gat wordt in jouw cv. Gaten roepen vragen op. Zorg er dus voor dat je een uitleg kan geven hoe je die periode ingevuld hebt. Neem bijvoorbeeld enkele cursussen om bij te scholen, volg loopbaanbegeleiding, ..
 3. Zorg voor een digitale voetafdruk. Maak zeker een linkedin profiel aan zodat recruiters je online terugvinden. Ook facebook en twitter zijn dankbare instrumenten.
 4. Bereid je voor op de leeftijdsvragen. Discriminatie op basis van leeftijd mag niet, maar toch komt het voor. Denk bijvoorbeeld aan "Onze IT systemen zijn wel niet gemakkelijk om mee te werken" of "onze organisatie is steeds in verandering. Waar je vandaag start zal je niet binnen een paar jaar eindigen". De recruiter kan deze al dan niet bewust stellen. Het is aan jou om er gevat op te reageren.
 5. Gebruik je netwerk! Ervaring en leeftijd wil ook zeggen dat je in je leven al heel wat mensen hebt leren kennen. Gebruik dit netwerk. Laat hen weten dat je op zoek bent. 
 6. Wees positief in het contact. De sfeer van het gesprek is bepalend voor het resultaat. Als je negatief en duidelijk gefrustreerd bent over je huidige situatie,  kan dit de sfeer van het gesprek negatief beïnvloeden. Laat duidelijk merken dat je zin hebt om aan de slag te gaan. Spreek je ook niet negatief uit over je vorige organisatie(s) of baas. Dit getuigt van weinig discretie en kan het idee geven dat je weinig respect hebt voor hiërarchie. Blijf natuurlijk wel eerlijk, maar vanuit een positieve insteek.
 7. Wees realistisch over loonverwachting. Doorheen de jaren heb je bonussen, anciënniteit, ... opgebouwd bij je vorige werkgever. Je vorige loon weerspiegelt de resultaten en de betrokkenheid die je bij deze werkgever getoond hebt. Bij een nieuwe werkgever heb je nog niets opgeleverd. Wat wel in hun loonvoorstel moet zitten is jouw ervaring en kennis. Maar wees dus realistisch dat je mogelijks zal moeten inboeten op loon.

Ga gerust aan de slag met deze tips en laat me weten als je op de hoogte wil blijven van mijn blogs.

Laat je niet uit het lood slaan door vooroordelen en ga ze met een positieve ingesteldheid te lijf!