Talent voor verpleging?

08-03-2017

Elk jaar opnieuw hoor je met regelmaat weer hetzelfde nieuwsbericht. Er is een groeiend tekort aan verpleegkundigen. De laatste cijfers gaan zelfs zo hard dat het jaarlijks tekort toeneemt met 3500!

Toegegeven, het is een zwaar beroep! En ik spreek uit ervaring. Zelf heb ik 2 jaar de opleiding tot bachelor verpleegkunde gevolgd. Doorheen de vele stages bleek dat ik toch niet uit het juiste hout gesneden was. Ik zocht en zocht maar vond mijn passie écht niet terug. Dit terwijl rondom mij studenten, verzorgenden en verpleegkundigen straalden als ze zich met zorg konden inzetten voor anderen. Ik wou ook stralen, dus nam ik een drastische beslissing: ik stop ermee!

Vandaag zeg ik nog vaak tegen mijn 19 jarige zelf: "Je had er nooit aan moeten beginnen!". Ook mensen uit mijn omgeving snappen niet waarom ik ooit die keuze gemaakt heb.

Wat een verschil zou het geweest zijn als ik toen een kerntalentenanalyse had gekregen. Dan had ik op basis van mijn kerntalenten wel ander keuzes gemaakt.

Uiteindelijk heb ik mijn pad wel gevonden. Ik weet ondertussen goed wie ik ben en wat ik wil. Waar ik energie van krijg en waar mijn ogen van gaan blinken. En zó fout was ik niet hoor. Ik haal inderdaad enorm veel voldoening uit het helpen van anderen. Maar niet zozeer door actief voor hen te zorgen dan wel door hen te begeleiden in hun loopbaan.

Ik kom wel vaker mensen tegen die als droomjob opgeven dat ze met mensen in contact willen komen, dat ze een maatschappelijke meerwaarde willen ervaren, dat ze willen zorgen voor anderen. Kortom dat ze verpleegkundige willen zijn. Maar ja, "de kaarten liggen nu anders". Telkens weer weerhouden belemmerende gedachten hun sprong naar de droomjob! De stem in hun hoofd luidt steeds opnieuw:

'Is dat nu écht wel wat ik wil?'
'Ga ik een goede job opgeven voor iets ongekend?'
'Ik ben het leren verleerd, dat gaat me niet lukken'

Aan die mensen wil ik zeggen: EXPLOREER en DURF! Ga op onderzoek met jouw gevoel. Ga in gesprek en bekijk de mogelijkheden. Maar zeker, doe wat ik mijn 19 jarige-zelf zou aanraden... Ga op zoek of er een match is tussen jouw kerntalenten en de job van verpleegkundige of zorgkundige want wat mij had weerhouden om de stap te zetten kan jou net overtuigen om de stap wél te zetten.

Heb je vragen hoe ik jou kan helpen in het maken van de juiste keuze, neem dan zeker contact met me op. Nadien kan je met een gerust gevoel de keuze maken of je de sprong waagt naar jouw droomjob in de zorgsector!

Vlaanderen schenkt zorgjobs trouwens echt wel de nodige aandacht. Neem zeker eens een kijkje op de website 'Een zorgjob, ik ga ervoor'! Daar krijg je zicht op welke ondersteuning er allemaal mogelijk is.