Talent is een actiewoord!

05-04-2017

Er zijn tools genoeg vandaag de dag om te weten te komen wat jouw talenten zijn. Word je daardoor een gelukkiger, energierijker, relaxer mens? Ik denk het niet.

Als ik bijvoorbeeld een talent heb voor presentaties geven. Maar ik werk als bakker. Dan zal ik niet snel mijn talent kunnen inzetten. Het kennen van mijn talent, maakt me dus niet gelukkiger.

Jammer genoeg ervaar ik soms dat het daar wel eindigt voor bedrijven of loopbaanbegeleiders. Ze begeleiden jou in het KENNEN van je talenten. Heel interessant natuurlijk. En je bent enthousiast omdat je jezelf weer een beetje beter kent. Maar na een paar dagen merk je dat je op je honger blijft zitten, je hebt geen idee hoe je er nu mee aan de slag moet.

Talent is een actiewoord.

Ga aan de slag met jouw talent. Dit wil niet zeggen dat ik jou push naar een andere job. Integendeel! Soms ben je al ver op weg geholpen door de talenten die je wél kwijt kan in je job, bewuster te gaan inzetten. Eventueel een gesprek met je leidinggevende over jouw talenten, kan al betekenen dat er bepaalde rollen of taken sneller naar jou toe komen. En in andere gevallen krijg je misschien bevestiging van jouw buikgevoel en schrijf je toch in voor die ene opleiding. De resultaten van loopbaanbegeleiding kunnen zeer uiteenlopend zijn. Er is één belangrijke kritische succesfactor, en dat is ACTIE. Je moet aan de slag, en daar heb je zelf een verantwoordelijkheid in. 

Als loopbaanbegeleider zal ik een klankbord zijn, jou een spiegel voorhouden en je leiden tot inzichten. Daarna is het aan jou om tot actie over te gaan.