Loslaten kan goed doen!

22-03-2017

We houden maar al te graag vast aan wat we kennen. De mens is en blijft een gewoontedier.  Als er elke woensdag spaghetti op tafel staat, en nu ineens kip met rijst... Een ware hel voor ons, de gewoontedieren. Zelfs als deze gewoontes zeer oncomfortabel beginnen voelen, hebben we dát nog liever dan verandering en het onbekende. 

Dit is iets waar de meeste onder ons zich helemaal in herkennen. De stap zetten naar iets nieuws is moeilijk. Je verzint steeds nieuwe excuses of je krijgt belemmerende gedachten waardoor je 'lekker' blijft doorgaan op het oude vertrouwde pad. 

En ooit komt dat moment er dan toch. Je waagt de sprong! De last dat er op dat moment van je schouders valt voelt zalig. En onmiddellijk stel je jezelf de vraag... Waarom heb ik zo lang gewacht?

Het antwoord zit hem in het zoeken naar zekerheden. Ongekend maakt immers onbemind. Ga dus op zoek naar zekerheid in het onbekende. Ga op onderzoek! Stel je jezelf vragen zoals:

Ik denk wel dat ik graag verpleegkundige wil zijn. Maar op mijn 34 ga ik nu ook niet meer experimenteren met jobs. Wat als het me toch niet ligt?

Ik wil doorgroeien in mijn bedrijf naar een leidinggevende functie. Maar als ik faal, verlies ik al mijn krediet waar ik jarenlang voor gewerkt heb. Wat als ik het niet kan?

Dit zijn type vragen waar een goede loopbaanbegeleider gaat helpen. Dit door bijvoorbeeld belemmerende gedachten weg te werken, op zoek te gaan naar sterktes, zicht te geven op motivatoren, ... En misschien ligt hier voor jou net die zekerheid die je zoekt om jouw oncomfortabele maar vertrouwde werkomgeving los te laten!