Lenteschoonmaak in je hoofd

12-03-2018

Voelt je hoofd al eens aan als een rommelkast? Krijg je geen orde meer in jouw gedachten? Dan is het tijd om eens een grondige lentekuis te doen. Want in de loop van de winter durven die donkere zaken al eens ongemerkt ons hoofd binnensluipen. Een goede lenteschoonmaak in jouw hoofd doet wonderen!

Maar hoe begin je hier dan aan? Ik geef alvast 6 spic en span tips mee.

  • Maak de kasten goed leeg

In je hoofd bedoel ik dan. Schrijf alles van je af. Start met een goede 'brain dump'. Je doet dit heel simpel door alles wat je hoofd vult letterlijk op een papiertje te schrijven. Vervolgens kan je daar mee aan de slag. Maak voor jezelf een to do lijstje en delegeer alles wat je kan. Hanteer vervolgens de drie minuten regel: Doe direct wat je binnen de drie minuten kan afwerken. Al de rest plan je in.

Ik ben een grote fan van to-do-lijstjes. Ik schrijf zaken op, zodat ik het niet vergeet. Maar tegelijk moet ik die zaken niet in mn hoofd steken om te onthouden. De Wunderlist app is hierin een essentie. Je kan taken heel gemakkelijk afvinken, indelen in verschillende categorieën of delen met anderen - zelfs je boodschappen kan je hierop kwijt.

  • PIP

PIP? Ja hoor, wees een echte PIP. Een Positief Ingesteld Persoon. Al is het soms veel gemakkelijker om op het negatieve te focussen, leer het jezelf aan om het positieve te zien. Breng de leuke dingen net wat meer in het daglicht. Neem jouw positieve gedachten vast, en schrob ze goed op zodat ze weer helemaal gaan blinken in je hoofd.

  • Ken jezelf en maak tijd voor wat jou tot rust brengt

Te vaak worden onze dagen gevuld met wat we 'moeten' doen. Ik nodig je uit om eens op te lijsten wat jij 'graag' 'wil' doen. Voor de ene is dat een badje met een zeepbal en voor de ander is dat een wandeling in het bos, fotografie of een wijntje drinken met een goede vriend(in). Een lijstje met zaken die soms 5 minuten en soms enkele uren in beslag nemen. Het is dan aan jouw om elke dag iets uit die lijst te doen.

  • Doe ook een échte lenteschoonmaak

Ik ben een fervent gelover dat een rommelige omgeving, een rommelig hoofd creëert. Het zorgt ervoor dat je geen overzicht hebt. Dat je alleen ziet wat je nog moet doen, en niet wat je reeds gedaan hebt. Dus orde en structuur in jouw thuis én werkomgeving, doen wonderen voor de orde in je hoofd.

  • Stel doelen voorop en creëer voor jezelf een cheerleader team.

Eén van de belangrijkste zaken die je kan doen om te veranderen is jouw doelen te delen met vrienden. Hoe meer mensen je erover vertelt, hoe groter hun betrokkenheid en hoe gemotiveerder jij bent om wel degelijk stappen te zetten.

  • Stop multitasken

Sommigen onder jullie zijn er trots op, dat weet ik. Maar stop maar met dat multitasken. Het afronden van taken geeft uiteindelijk veel meer rust in je hoofd dan het feit dat je met 4 onafgewerkte taken tegelijk bezig bent. Multitasken vraagt ook veel meer energie om telkens van focus en vaak zelfs van hersenhelft te switchen. Het maakt je moe én het motiveert weinig.

Zo, hopelijk kan je met onze 6 tips aan de slag. Maar er is nog één tip die ik je kan geven. Als bovenstaande zaken onvoldoende helpen. Roep dan eens hulp in. Spreek bijvoorbeeld een coach aan die samen met jou kan helpen ontdekken waar het fout loopt. Samen kunnen jullie op zoek gaan naar manieren om tot rust te komen en naar zaken waar jij van ontspant.

Wil je meer weten over onze methodiek? Laat een berichtje achter, en wij nemen asap contact met jou op.

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan onder je netwerk.